Broskyne majú protirakovinové vlastnosti – bunkám dodávajú silu a energiu, bojujú proti stresu a starnutiu. Toto chutné ovocie posilňuje imunitu a dobré trávenie. Z tráviaceho traktu odstraňuje toxický odpad.
Šťavnaté a voňavé broskyne obsahujú okrem vlákniny množstvo minerálov – horčík, draslík, fosfor, selén, vápnik, železo a vitamíny A, B, C, E a K. Obsahujú tiež betakarotén, ktorý udržiava zdravý zrak a pôsobí preventívne pred rôznymi očnými ochoreniami. Plody posilňujú tiež zuby, kosti a pokožku.
Broskyne je najlepšie konzumovať čerstvé, no hojne sa využívajú tiež v studenej aj v teplej kuchyni. Výborne chutia v ovocných kokteiloch, v zmrzlinových pohároch a v rôznych iných dezertoch. Úžasne dopĺňajú ovocné šaláty aj mäsité pokrmy. Tiež sa z nich robí vynikajúci likér.
Z broskýň sú fantastické džemy a tiež zaváraniny, ktoré sa hodia do rôznych sladkých pokrmov či rôznych ovocných koláčov. Pokiaľ radi pečiete, pripravte si chutnú maškrtu – pudingové rezy s broskyňami. Tu je recept – vyskúšajte!
Na cesto budete potrebovať 500 g hladkej múky, 2 PL kakaa, 1 KL sódy bikarbóny, 200 g práškového cukru, 250 g zmäknutého masla, 1 vajce, 1 žĺtok a 3 zarovnané PL kyslej smotany – 15%. Na náplň budete potrebovať broskyňový kompót, 3 balíčky vanilkového pudingu, 1 l mlieka a 100 g cukru.
Na prípravu cesta zmiešame v mise múku s kakaom, sódou a cukrom. Pridáme maslo, vajce, žĺtok a kyslú smotanu. Cesto ručne vypracujeme dohladka a rozdelíme na polovicu. Jednu polovicu cesta na pomúčenej pracovnej ploche vyvaľkáme na plát s rozmermi 30 × 40 cm a opatrne prenesieme na vymastený, múkou vysypaný plech.
Na prípravu náplne necháme v sitku odkvapkať broskyňový kompót a potom ovocie nakrájame na plátky. Tie poukladáme na cesto v plechu. Pudingové prášky uvaríme s mliekom a cukrom podľa návodu na obale. Ešte teplý puding rovnomerne nalejeme na broskyne a uhladíme.
Druhú polovicu cesta tiež vyvaľkáme na plát s rozmermi 30 × 40 cm a opatrne ním prikryjeme povrch. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme asi tridsať minút. Elektrická rúra 170 °C a teplovzdušná rúra 140 °C. Koláč necháme vychladnúť, nakrájame na rezy a povrch pocukrujeme.