Mnoho gazdiniek tvrdí, že domácemu ovocnému sirupu sa priemyselne spracované sirupy nedokážu vyrovnať. Pritom ich príprava je veľmi jednoduchá a rýchla. Hlavnými surovinami je vždy ovocie, cukor, voda a kyselina citrónová. Na vylepšenie chuti je možné použiť aj rôzne bylinky.

Na výrobu domácich ovocných sirupov sa okrem typického ovocia – jabĺk, hodia aj jahody, maliny, ríbezle, egreše, čučoriedky a iné plody. Na prípravu je však potrebné vyberať len čisté, zrelé a zdravé ovocie, ktoré nejaví žiadne známky zahnívania.

Pokiaľ máte radi čučoriedky, na klasický čučoriedkový sirup budete potrebovať 1 kg umytých čučoriedok, 1,5 l vody, 1 lyžičku kyseliny citrónovej a asi 1 kg cukru – podľa chuti. Ovocie uvarte vo vode, zmes prepasírujte, zmiešajte s cukrom a s kyselinou citrónovou. Všetko spolu opäť krátko povarte a naleje do fliaš. Fľaše uchovávajte v chlade a v tme.

Domáci sirup bez chemických prísad je možné pripraviť nielen z ovocia, ale aj z bazy, púpavy, lipy, agátu, šípok, žihľavy, medovky, levandule či z iných, menej tradičných ingrediencií. Všetky tieto úžasné tekutiny – plné slnka a vitamínov možno teda každý rok pripravovať pre celú rodinu od skorej jari, do neskorej jesene.
