7. apríla 2025

Včelí med – zdravšia náhrada cukru

Mnoho ľudí je závislých na cukre a ani o tom nevie. Nejde iba o používanie klasického kryštálového alebo práškového cukru pri príprave jedál a nápojov. Cukor objavíte aj v bežných potravinách, v ktorých ho mnohí ani nečakajú. Napríklad v pečive, dresingoch, omáčkach, džúsoch a samozrejme v sladkostiach.

Cukor navodzuje príjemné pocity a vďaka tomu ho prirodzene chce telo viac. No klasický biely cukor podnecuje aj podráždenosť, náladovosť a nesústredenosť. Nadmerná konzumácia bieleho rafinovaného cukru sa podieľa na náraste telesnej hmotnosti a má aj iné nežiaduce následky. Napríklad zvyšuje zdravotné riziká niektorých ochorení.

Dobrým riešením sú zdravšie náhrady. Na poprednom mieste TOP rebríčka prírodných sladidiel je včelí med. Výber je veľmi široký – možno voliť med agátový, lipový, slnečnicový, kvetový, púpavový, repkový, feniklový, lesný a mnoho iných. Pokiaľ dávate prednosť ochutenému medu, možno vás zaujme med zázvorový, škoricový alebo kakaový.

Včelí med má nielen najvyšší, ale aj veľmi vyvážený obsah základných cukrov. Účinky medu do veľkej miery vychádzajú z účinkov rastlín, na ktorých včely medujú. Prírodný včelí med obsahuje vitamíny, minerály, enzýmy a iné látky s antibakteriálnymi, imunostimulačnými a revitalizujúcimi vlastnosťami.

Kvalitný včelí med a rôzne iné produkty z medu majú na ľudský organizmus mnoho liečivých účinkov. Okrem toho, že podporujú imunitný systém, upokojujú myseľ aj trávenie. A prírodný včelí med je ideálny nielen na vnútorné, ale aj na vonkajšie použitie. Napríklad na pleťové masky alebo vlasové zábaly.