Čokoláda pohladí žalúdok, poteší, dodá energiu a dobrú náladu. Traja zo štyroch ľudí milujú čokoládu, ktorá sa lahodne rozplýva na jazyku. Príbeh najpopulárnejšej pochutiny na svete sa začal pred tisícmi rokmi.
Prví pestovali kakaovníky Mexičania a tí z kakaových bôbov prví začali vyrábať aj čokoládu. Dnes sa vysušené plody pražia, drvia, zbavujú šupiek a melú na tekutú hmotu, ktorá je základnou surovinou na výrobu kakaového prášku, masla a čokolády. Za posledné desaťročia sa čokoládové produkty neustále vylepšujú a zdokonaľujú po každej stránke.
Mávate chuť na sladké? A neviete, ako ju uspokojiť? V zdravom maškrtení je na prvom mieste horká čokoláda s vysokým obsahom kakaa. V nej sa nachádza mnoho zdraviu prospešných látok – antioxidantov. Z minerálnych látok obsahuje draslík, horčík, vápnik, sodík, železo, meď, zinok, fosfor a mangán.
Kakao pomáha udržiavať zdravý mozog, zlepšuje trávenie a krvný obeh, stabilizuje krvný tlak. Dokonca môže znížiť riziko mŕtvice a bojuje aj proti zlému cholesterolu v krvi. Kakao eliminuje duševnú degeneráciu súvisiacu s pribúdajúcim vekom, zaháňa príznaky stresu a zlepšuje náladu. Psychickú pohodu spôsobujú najmä flavonoidy, no tiež zmyslové potešenie z konzumácie tejto pochúťky.
Ak radi pečiete, tu je náš tip na chutný mramorový koláč. Na cesto budete potrebovať tieto prísady: 1 balenie bábovky, 150 g zmäknutého masla alebo margarínu, 2 vajcia, 350 ml mlieka, 2 PL kakaa a 1 PL mlieka na tmavé cesto. Na náplň: asi 600 g jahôd, 1 balíček pudingu bez varenia s vanilkovou príchuťou a 300 ml mlieka. Na želé: 1 balíček tortového želé červeného, 2 zarovnané PL cukru a 250 ml vody.
Postup: Na prípravu cesta vyšľaháme zmes na cesto elektrickým ručným šľahačom na strednom stupni s maslom alebo s margarínom, vajcami a mliekom. Jednu tretinu cesta zafarbíme preosiatym kakaom a 1 PL mlieka. Svetlé cesto nalejeme do vymastenej a múkou vysypanej formy. Tmavé cesto vylejeme na povrch a pomocou vidličky urobíme mramorovanie. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme asi 35 minút. Elektrická rúra 180 °C, teplovzdušná rúra 160 °C a plynová rúra stupeň 3. Odstránime okraj formy, korpus vyklopíme na kuchynskú mriežku a necháme vychladnúť.
Korpus položíme na tortový podnos a okolo upevníme očistený okraj formy. Na prípravu náplne umyjeme a očistíme jahody. Vyšľaháme puding s mliekom podľa návodu a rozotrieme na korpus. Na povrch krému naukladáme jahody. Tortové želé pripravíme s vodou a s cukrom podľa návodu na obale, pomocou štetca ním potrieme jahody a necháme zatuhnúť.