Hrušky sú chutné tuzemské ovocie – sladké, šťavnaté a málo kalorické. Majú nielen ozdravné, ale aj protizápalové vlastnosti. Sú skvelým prirodzeným zdrojom energie od jari do neskorej jesene.
Hrušky obsahujú veľa vápnika a fosforu, tiež železo, horčík, meď, draslík, zinok a iné prvky. V plodoch sa nachádza aj veľké množstvo vlákniny a vitamíny A, B, C, E a K, ktoré skvelo posilňujú imunitný systém. Čerstvá hrušková šťava podporí v tele množstvo ozdravných procesov.
Hrušky čistia črevá a chránia pred zápchou. Tiež regulujú hospodárenie s vodou v tele a optimalizujú krvný tlak. Vysoký obsah pektínu v plodoch pomáha znižovať aj hladinu cholesterolu. Hrušky priaznivo pôsobia nielen na celý tráviaci trakt, ale aj na kosti, pleť a vlasy.
Hrušky je najlepšie konzumovať čerstvé. Počas sezóny sa však hojne používajú aj do závinov a koláčov, no tiež sa zavárajú. Skvelo chutia aj vo forme kompótov a džemov. Ako džem pripraviť? Tu je recept. Na hruškový džem budete potrebovať tieto prísady: 600 g hrušiek olúpaných a na jemno postrúhaných, 500 ml 100% pomarančového džúsu a 1 balenie želírovacieho cukru. Chuť džemu je možné zjemniť niekoľkými klinčekmi, no po uvarení klinčeky treba z masy vybrať.
Príprava: Do veľkého hrnca vložíme hrušky, zalejeme džúsom a dobre premiešame so želírovacím cukrom. Za stáleho miešania privedieme do varu a dôkladne povaríme minimálne päť minút. Prípadnú penu odoberieme a ihneď plníme do pripravených pohárov až po okraj. Uzavrieme viečkami, poháre obrátime dnom nahor a chvíľu necháme stáť na viečku. Džem sa výborne hodí na rožok s maslom, do bielych jogurtov či k palacinkám.