23. novembra 2024

Pomaranč – oranžové slnko zdravia

Pomaranče sú najobľúbenejšie citrusové ovocie na svete. V jedálnom lístku sú dôležité najmä kvôli vysokému obsahu vitamínu C, ktorý sa nazýva motorom života buniek. Tieto oranžové slniečka významne posilňujú imunitný systém a tiež dodávajú vitalitu.  

V chladnom období je dobré jesť pomaranče denne – buď ako súčasť jedla či medzi jedlami, alebo piť vytlačenú pomarančovú šťavu. Veď čo je lepšie, ako začať deň pohárom čerstvej ovocnej šťavy? Navyše, ak dokázateľne znižuje hladinu škodlivého LDL cholesterolu v krvi a skvelo osvieži. Lahodné pomarančové šťavy patria medzi najobľúbenejšie na trhu.

Asi dva pomaranče denne poskytnú telu potrebnú dávku životne dôležitého vitamínu C. Z minerálnych látok je v plodoch zastúpený draslík, vápnik, fosfor, mangán a horčík. Tiež selén, ktorý chráni telo pred prechladnutím. Vláknina, ktorú toto ovocie obsahuje vo významnom množstve – dva pomaranče obsahujú asi polovicu dennej odporúčanej dávky, skvelo reguluje činnosť čriev. Pokiaľ obľubujete sladké raňajky, z pomarančov si môžete pripraviť aj chutnú domácu marmeládu – tu je recept.

Na pomarančovú marmeládu budete potrebovať tieto prísady: nakrájaná kôra z 3 chemicky neošetrených pomarančov, 500 g pomarančových filetiek – asi z 9 väčších pomarančov, 500 ml čerstvej pomarančovej šťavy, 1 balíček želírovacieho prípravku,  500 g cukru a kyselinu citrónovú podľa potreby. Milovníci zázvoru si môžu marmeládu dochutiť aj kúskom strúhaného zázvoru.

Príprava: Pomaranče umyjeme teplou vodou a osušíme. Olúpeme veľmi tenkú vrstvu kôry, ktorú nakrájame na jemné prúžky, alebo môžeme použiť škrabku na citrusy. Všetky pomaranče vyfiletujeme – ostrým nožom orežeme po celom obvode pomaranča kôru až na dužinu, potom pozdĺž bielej šupky vykrajujeme filetky tak, aby sme získali čistú pomarančovú dužinu. Potom pomaranče rozmixujeme.

Do veľkého hrnca vložíme rozmixované pomaranče, šťavu a kôru. Obsah balíčka so želírovacím prípravkom zmiešame s 2 PL cukru a pridáme k ovociu. Za stáleho miešania asi minútu dôkladne povaríme. Pridáme zvyšok cukru a privedieme do varu. Za stáleho miešania dôkladne povaríme minimálne 5 minút. Na tanierik kvapneme 1 – 2 KL práve prevarenej marmelády.

Ak je po vychladnutí málo tuhá, vmiešame do nej ešte 2 zarovnané KL kyseliny citrónovej. Prípadnú penu odoberieme a ihneď plníme do pripravených pohárov až po okraj. Uzavrieme viečkami, poháre obrátime dnom nahor a asi 5 minút necháme stáť na viečku.