23. novembra 2024

Exotický ananás v slovenskej kuchyni

Máte radi exotické ovocie? V chladných mesiacoch roka skvelo obohatí naše stoly a navyše, telu dodá množstvo cenných látok. Niektoré druhy u nás už dávno zdomácneli a medzi také patrí aj šťavnatý ananás.  

Ananás pochádza z Indie a z tropickej Ameriky. Dnes sa pestuje na Kube, v Brazílii, Mexiku, Malajzii, Kongu a v mnohých iných štátoch. Plody obsahujú širokú škálu vitamínov a minerálov. V chutnom a osviežujúcom ananáse nájdete vitamíny A, B, C, E a K, z minerálov najmä vápnik, horčík, meď, fosfor, železo, zinok, mangán, draslík a iné. Je tiež bohatým zdrojom kyseliny listovej, citrónovej, pantoténovej a iných kyselín.

V tomto exotickom ovocí sa nachádza aj množstvo hodnotných enzýmov, ktoré dokážu úspešne bojovať s rôznymi chorobami. Ananás prekrvuje organizmus, podporuje imunitu, má vynikajúce protizápalové účinky, v tele likviduje parazity a uľahčuje trávenie.

Je vhodný aj pre tých, ktorí si chcú udržiavať štíhlu líniu – konzumácia plodov podporuje úbytok hmotnosti. Ananás sa v našich končinách používa čerstvý aj konzervovaný. Je skvelou ingredienciou do mnohých slaných i sladkých pokrmov. Tu je recept na jeden z nich.   

Na krehké ananásové kolieska so snehovým venčekom budeme potrebovať na cesto 400 g hladkej múky, 100 g práškového cukru, 200 g zmäknutého masla a 1 vajce. Na bezé budeme potrebovať 4 bielky, 320 g cukru a 1 PL citrónovej šťavy. Na ozdobenie budeme potrebovať ananásový kompót, 1 balíček tortového želé, 250 ml šťavy z kompótu, 1 zarovnaná PL cukru, ½ KL citrónovej arómy a 1 balíček citrónovej kôry.

Na prípravu cesta v mise zmiešame múku s cukrom. Pridáme maslo alebo margarín, vajcia a ručne vypracujeme dohladka. Cesto na pomúčenej pracovnej ploche vyvaľkáme pomocou váľka na plát s hrúbkou asi päť mm. Formičkou povykrajujeme kolieska a poukladáme ich na plech vyložený papierom na pečenie. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme asi 12 minút v elektrickej rúre na 180 °C, v teplovzdušnej rúre 160 °C a v plynovej rúre na stupni 3. Kolieska potom necháme vychladnúť.

Príprava bazé a želé

Na prípravu bezé v mise vyšľaháme z bielkov, cukru a citrónovej šťavy elektrickým ručným šľahačom na najvyššom stupni tuhý sneh. Snehom naplníme cukrárske vrecko a na plechu vyloženom papierom na pečenie tvarujeme venčeky vo veľkosti koliesok. Vložíme do predhriatej rúry a sušíme asi hodinu – elektrická rúra 90 °C, teplovzdušná rúra 70 °C a plynová rúra stupeň 1.

Venčeky necháme vychladnúť. Na ozdobenie necháme kompót na sitku odkvapkať a šťavu zachytíme. Tortové želé pripravíme so šťavou a cukrom podľa návodu na obale. Ku koncu varenia pridáme arómu a kôru. Na kolieska poukladáme venčeky, do stredu vložíme ananás, na ktorý pomocou lyžice nanesieme želé a necháme stuhnúť.