Kvalitné mliečne výrobky by nemali na našich stoloch chýbať, podporujú nielen dobré trávenie, ale aj celý imunitný systém. Čerstvá bryndza, tvaroh, jogurt či smotana skvelým spôsobom obohacujú náš jedálny lístok aj zdravie.
Kvalitná bryndza je považovaná za výživovú bombu, ktorá pomáha v ľudskom tele znižovať cholesterol, cukor v krvi aj zápalové parametre. Bryndza patrí do skupiny prírodných syrov a ulahodí tak v studenej, ako aj v teplej kuchyni.
Tvaroh sa vyrába z mlieka vyzrážaním. Sladký tvaroh vznikne za pomoci syridla a kyslý pridaním baktérií mliečnych kvasiniek. Rovnakej obľube sa teší mäkký i tvrdý tvaroh a oba sú vhodné tak na priamu konzumáciu, ako aj na prípravu náplní do rôznych múčnikov, krémov a iných pochúťok. Kvalitný plnotučný tvaroh pomáha nielen kostiam, ale aj pečeni.
Na priamu konzumáciu je vhodná aj kyslá pochúťková smotana, ktorá sa vyrába z čerstvého nepasterizovaného mlieka. Skvelo chutí aj v nátierkach a v zeleninových šalátoch, rovnako ako biely jogurt. Dobré je však dávať prednosť jogurtom so živými kultúrami. Kyslá smotana a biely jogurt nechýbajú ani v mnohých receptoch na chutné koláče. Tu je jeden z nich.
Na šťavnatý jablkový koláč s kyslou smotanou alebo s bielym jogurtom, budete potrebovať na cesto tieto ingrediencie: 375 g hladkej múky, 1 balíček sušeného droždia, štipku soli, 1 balíček vanilkového cukru, 75 g tekutého medu, 125 ml vlažného mlieka, 75 g rozpusteného masla a 1 vajce.
Na náplň budete potrebovať: 800 g očistených nelúpaných jabĺk, 90 g cukru, 1 balíček vanilkového cukru, 100 g mandľových plátkov a 250 g kyslej smotany. Kyslú smotanu je možné podľa vlastnej chuti nahradiť hustým bielym jogurtom.
Postup : Na prípravu cesta v mise zmiešame múku s droždím, soľou a vanilínovým cukrom. Pridáme med, mlieko, maslo a vajce a ručne vypracujeme dohladka. Cesto zaprášime múkou, prikryjeme utierkou a necháme asi 45 minút na teplom mieste kysnúť. Na prípravu náplne jablká nakrájame na menšie mesiačiky. V mise zmiešame kyslú smotanu s cukrom a vanilkovým cukrom. Zmes vymiešame dohladka a pridáme mandle.
Vykysnuté cesto na pomúčenej pracovnej ploche pomocou váľka vyvaľkáme na plát 30 x 40 cm a prenesieme na vymastený a múkou vysypaný plech. Na cesto naukladáme rovnomerne jablká a potrieme ich náplňou. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme asi 40 minút. Elektrická rúra 180 °C, teplovzdušná rúra 160 °C, plynová rúra stupeň 3. Koláč pred podávaním necháme vychladnúť.