8. apríla 2025

Imunita a jesenné sezónne potraviny

Jeseň je chladné, sychravé, veterné a daždivé obdobie, ktoré prirodzene oslabuje imunitný systém. Pokles vlhkosti, časté výkyvy teplôt – ranný chlad a popoludňajšie teplo, vyvoláva na imunitu nápor, ktorá sa náhlym zmenám počasia musí prispôsobiť.  

Jesenný chlad, dážď a vietor často vyvolá prechladnutie – nádchu, kašeľ, bolesti v krku či bolesti hlavy. Pre mnohých znamená koniec teplých dní aj pokles nálady. Sedavé zamestnanie v uzavretých priestoroch, menej slnka, málo pohybu a prejedanie sa zaťažuje tráviace orgány, čo vedie k rôznym ochoreniam. Ako sa tomu vyhnúť?

Jesennú skľúčenosť možno eliminovať aktívnym pohybom v prírode a vhodným zložením stravy, ktorá nezaťažuje trávenie a neoslabuje organizmus. V jesennom období je telo potrebné udržiavať v rovnováhe teplým a výživným jedlom zo sezónnych potravín. Je dobré jesť teplé a ľahké jedlá – vývary a polievky, ktoré v chladnom období nezaťažujú málo výkonný metabolizmus.

V jesennom období je vhodná konzumácia sezónneho ovocia – jablká, hrušky, slivky, hrozno a iné, tiež sezónnej zeleniny – mrkva, petržlen, zeler, kaleráb, kapusta, kel, cukina, patizón, tekvica, karfiol, brokolica, kukurica a podobne. Z korenín je vhodná škorica, čili, rímska rasca, fenikel, kurkuma, klinčeky a mnoho iných, ktoré skvelo organizmus zahrejú a podporia trávenie.   

Je veľa chutných potravín, ktoré v sebe skrývajú silu prírodných antibiotík. Medzi takéto potraviny patrí prírodný včelí med, cesnak, ďumbier, kvasená kapusta, jablčný ocot a mnoho iných. Z byliniek majú protizápalové účinky šípky, kamilky, mäta, repík alebo lipa. Tieto bylinky a potraviny sa preto oplatí počas jesene zaraďovať do jedálneho lístka pravidelne.