Vybavenie kuchyne má gazdinkám zabezpečiť pohodlie pri každej činnosti – od manipulácie so surovinami, cez tepelnú úpravu a servírovanie pokrmov, až po umývanie riadu. Veľa kuchárov a kuchárok rado varí na klasických plynových sporákoch, no mnohí a mnohé preferujú elektrický ohrev.
Pokiaľ aj vy varíte na indukčnej varnej ploche, tak určite viete, že ju možno rozdeliť do viacerých varných zón, s rozdielnymi stupňami výkonu. Pri najvyššom stupni výkonu sa pokrm privedie do varu, posunutím do strednej časti varnej plochy ho možno dovariť v strede a vzadu je možné teplotu pokrmu už len udržiavať, pomocou najnižšieho stupňa výkonu.
Niektoré druhy indukčných varných dosiek sa vďaka integrovanému odsávaniu pár dokážu postarať aj o čistý vzduch v kuchyni. Spojenie dvoch spotrebičov do jedného šetrí v kuchyni hlavne miesto, ponúka väčšiu flexibilitu pri plánovaní a zariaďovaní miestnosti – ponúka viacero variantov ohľadom možného využitia priestoru.
Kvalitné hrnce, panvice a pekáče tvoria základ úspešného varenia, dusenia, vyprážania a pečenia. Aby nádoby vyhovovali návykom kuchára a aj typu sporáka, pred kúpou je potrebné zvážiť nielen ich tvary a rozmery, ale aj materiál. Rozhodujúcim faktorom pri výbere je druh ohrevu, pretože nie všetky materiály sa hodia na všetky typy sporákov.
V súčasných kuchyniach sa na bežných plynových sporákoch najčastejšie využívajú nerezové, liatinové a keramické nádoby. Nerezové hrnce so sendvičovým dnom, ktoré majú označenie 18/12 alebo 18/10, znesú aj vysoké teploty, používanie kovových nástrojov a umývanie v automatických umývačkách riadu.
Nerezové nádoby sú porovnateľné s liatinovými nádobami, ktoré však majú vyššiu hmotnosť. Keramické hrnce, panvice a pekáče z pálenej hliny dlho udržia teplo, no sú pomerne ľahko rozbitné. Na indukčné varné dosky možno použiť len varné nádoby s feromagnetickým dnom.