23. novembra 2024

Rebarbora – nepriateľ črevných baktérií

Rebarbora patrí k úhlavným nepriateľom žalúdočných a črevných baktérií. Táto zdravá a chutná zelenina detoxikuje nielen žalúdok a črevá, ale zrýchľuje aj metabolizmus . Tiež chráni mozog, srdce, kosti, oči a pomáha udržiavať v dobrom stave aj pokožku.    

V rebarbore sa nachádza veľké množstvo kyseliny jablčnej, citrónovej a šťaveľovej. Obsahuje vitamíny A, B3, B5, B9, C, K a minerálne látky ako vápnik, draslík, horčík, mangán, sodík alebo železo. Pokrmy z tejto zeleniny obľubujú najmä ľudia, ktorí uznávajú zdravý životný štýl.   

Z čerstvej rebarbory je možné pripraviť nielen klasickú bublaninu, žemľovku alebo bábovku, ale aj rôzne múčniky, rolády, taštičky, šatôčky a tartaletky. Názov tartaletka pochádza z francúzštiny a vznikol zo slova TARTE – koláč. Jedná sa o malý košíček, ktorý môže byť naplnený akýmkoľvek krémom a ovocím.         

Ako pripraviť tartaletky? Tu je recept na tartaletky so skvelým rebarborovo – jahodovým krémom. Na prípravu korpusov – košíčkov budete potrebovať tieto suroviny: 125 g masla, 125 g hladkej múky, 125 g hladkej špaldovej múky, 100 g práškového cukru, ČL citrónovej kôry, ½ ČL citrónovej šťavy a ČL vanilkovej pasty.

Na náplň do košíčkov budete potrebovať tieto suroviny: 300 g očistenej rebarbory, 300 g jahôd, 3 PL rebarborového alebo jahodového sirupu, 2 balíčky vanilkového cukru, 2-3 PL kryštálového cukru, zlatý klas a pár lístočkov mäty.  

Suroviny na košíčky zmiešame a vypracujeme plastické cesto, ktoré dáme schladiť. Potom kúsky dobre vyvaľkaného cesta povtláčame do formičiek tak, aby zvnútra boli pokryté čo najtenšou vrstvou. Prečnievajúce okraje zrežeme a zarovnáme.

Formičky naplníme cestom, popicháme vidličkou a dáme piecť do vyhriatej rúry na 160°C na cca sedemnásť minút. Potom formičky vyklopíme a korpusy necháme vychladnúť na mriežke. Na tartaletky sú ideálne formičky s priemerom 6,5 cm. A ako pripraviť náplň?  

Najprv do kastrólika dáme nakrájanú rebarboru a jahody, pridáme sirup a cukor, prikryjeme a na miernom ohni povaríme cca päť minút. Keby bola zmes príliš hustá, pridáme pár lyžíc vody. Po dovarení pridáme čerstvú mätu a všetko spolu rozmixujeme.

V druhom kastróliku uvaríme zlatý klas podľa návodu. Po dovarení a vychladnutí zmes naberieme lyžicou do košíčkov, následne necháme stuhnúť. Potom pridáme jahodovo – rebarborový krém a dozdobíme podľa vlastného uváženia.