18. októbra 2024

Káva – lákavý pôžitok aj povzbudenie

Aj vy patríte medzi milovníkov kávy? Dobrá káva povzbudí, ulahodí vôňou, uspokojí chuťou, pohladí všetky vnemy a zmysly. Káva sprostredkuje skvelé labužnícke zážitky a navyše, vytvára nezameniteľnú atmosféru pohody.   

Kávové plantáže celého sveta produkujú okolo deväť miliónov ton kávy ročne. Jedná sa o kávu rozličných odrôd a druhov, s charakteristickou vôňou a chuťou. V širokej škále sú zastúpené kávové zrná od bledých po tmavé, od jemných po silné, od sladkých po kyslé. Stačí si len správne vybrať podľa vlastných preferencií.  

Kávové nápoje sa obvykle delia na dva základné druhy – na nemliečne a mliečne. Medzi nemliečne druhy káv patrí Espresso, Doppio, Lungo, Americano, Ristretto a mnoho iných. Medzi mliečne druhy kávových nápojov patrí známe Cappuccino, Espresso Macchiato, Latte Macchiato, Caffé Latte, Flat White a iné. 

Kvalita kávy sa posudzuje podľa rôznych kritérií – podľa typu, vzhľadu a farby, chuti a vône. Nezávisí však len od pôvodu kávových zŕn, ale aj od spôsobu ich pestovania a spracovania. Degustátor posudzuje hlavne vôňu a chuť, no tiež napríklad dozvuk v ústach, ktorý môže byť vyvážený, plný, drsný alebo trpký.    

Profesionálny degustátor kávy iba na popis arómy používa desiatky rôznych názvov – korenistá, tabaková, drevnatá, dymová, nezrelá, sladová, zemitá, kvetnatá a mnoho iných. A chuť kávy vyjadruje ďalšími špecifickými prívlastkami, ako jemná, mäkká, sladká, trpká, horká, kyslá, slaná a podobne.      

Degustátor vystavuje každému druhu kávy takzvaný chuťový profil, pričom zhodnotí aj jej celkovú harmóniu. Dnes patrí káva medzi najpopulárnejšie nápoje. Je prostriedkom na rýchle občerstvenie a tiež zdrojom gurmánskeho pôžitku. Káva má dlhú históriu, bohatú tradíciu a silné kultúrne korene.    

Na uspokojenie aj tých najnáročnejších labužníkov sa dnes kávové zmesi vyrábajú aj s rozličnými príchuťami. Medzi najznámejšie patrí čokoládová, vanilková, karamelová, oriešková, mandľová, škoricová alebo kokosová. Čo sa menej tradičných chutí týka, spomeňme napríklad mätovú, pikantnú zázvorovú alebo ostrú čili príchuť.