25. októbra 2024

Je tu zmena letného času na zimný

V jesennom období sa okrem adaptácie na chladné počasie ľudia pripravujú aj na zmenu letného času na zimný. Pre niekoho je posun času zanedbateľnou záležitosťou, pre iného nie. Ku ktorej skupine patríte vy?  

Tento rok pripadá posun času na nedeľu 27. októbra 2024. To znamená, že ručičky hodín sa o 3,00 hodine posunú na 2,00 h. A hoci sa už dlhšie diskutuje o tom, či bude striedanie letného a zimného času v krajinách Európskej únie ukončené, do konca roku 2026 sa tak pravdepodobne nestane.  

U niekoho posun času vyvoláva únavu, náladovosť, poruchy spánku alebo dokonca aj oslabenie imunity. Zmena času vraj môže ovplyvniť nielen pozornosť a koncentráciu, ale aj zaužívaný denný režim a stravovacie návyky. Najcitlivejšie môžu reagovať deti, seniori a osoby s rôznymi zdravotnými problémami.

Ako zvládnuť posun času? Zmena môže byť pre niekoho namáhavá, no pomôcť môže napríklad aj to, pokiaľ pár dní pred zmenou letného času na zimný človek postupne posúva svoj spánkový režim o pätnásť minút, aby došlo k plynulejšej synchronizácii biologických hodín s reálnym časom.   

Dôležitá je zdravá výživa, pravidelný pohyb a cvičenie počas dňa, vyhýbanie sa prejedaniu, alkoholu, kofeínu a elektronickým zariadeniam pred spaním. Pomôže tiež príjemný kúpeľ, pohodlná posteľ a dobre vyvetraná, tmavá miestnosť, pretože spánkový hormón melatonín telo správne produkuje iba v dokonalej tme.