4. decembra 2024

Recept na vianočnú orechovú tortu

Vôňa vanilky a škorice, žiarivé plamienky sviečok a vianočné koledy – aj takto možno opísať typickú vianočnú náladu, ktorá v období adventu zaplaví naše domovy pri pečení perníkov, medovníkov a iných sviatočných dobrôt.

Vlašské a lieskové orechy patria medzi veľmi obľúbené ingrediencie pri pečení vianočných maškŕt. Orechy prospievajú tráveniu, pokožke, srdcu, mozgu aj zraku. Obsahujú množstvo vitamínov a minerálov, tiež  omega-3 a omega-6 mastné kyseliny, ktoré posilňujú nielen fyzické, ale aj mentálne zdravie.     

Máte radi orechy? Pokiaľ sa práve chystáte piecť vianočné maškrty, tu je recept na skvelú orechovú tortu. Na prípravu piškótového cesta budete potrebovať 50 g orechov, 6 ks vajec, 120 g polohrubej múky, 6 g prášku do pečiva, 40 g práškového cukru do žĺtkov a 80 g do snehu.  

Na prípravu orechového krému budete potrebovať: 200 g vlašských alebo lieskových orechov, 400 ml mlieka, 60 g vanilkového prášku Zlatý klas, 150 g práškového cukru, 2 balíčky vanilkového cukru a 200 g masla.

Najprv v mise vymiešajte bielka s práškovým cukrom na tuhý sneh. Do snehu postupne pridávajte za stáleho miešania polohrubú múku s práškom do pečiva. Na záver pridajte žĺtky zmiešané s cukrom a pomleté orechy.  

Piškótové cesto vylejte do tortovej formy a pečte vo vopred predhriatej rúre pri teplote cca 180 °C približne tridsať až štyridsať minút. Korpus nechajte vychladnúť a prerežte ho na niekoľko častí – na tri alebo viac rovnako širokých plátov.

Ako pripraviť náplň? Najprv uvarte Zlatý klas s mliekom podľa návodu. Do vlažného krému postupne vmiešajte maslo, pomleté orechy, práškový a vanilkový cukor. Plnku rovnomerne rozotrite na všetky pláty a uložte ich na seba.

Obmena receptu spočíva v kakaovom ceste a v striedaní plniek. Orechovú plnku možno striedať  s karamelovou, s čokoládovou alebo s rôznymi inými plnkami. Na záver posypte tortu pomletými orechmi alebo hoblinkami z tmavej čokolády. Alebo polejte povrch torty polevou podľa vlastného výberu.