Škoricovník má pôvod v Ázii, kde sa oddávna jeho kôra využívala na prípravu korenia, ktoré pozitívne vplýva na celý organizmus. Škorica obsahuje množstvo vitamínov, minerálov, flavonoidov a vzácnu zlúčeninu cinnamaldehyd.
Škorica sa nazýva korením jesene a zimy, pretože dokáže úžasne prehriať organizmus. Má silné protizápalové účinky, podporuje imunitu, regeneruje tkanivá, zlepšuje metabolizmus buniek a urýchľuje v tele látkovú výmenu. Jej špecifická vôňa stimuluje aj činnosť mozgu.
Škorica je výrazne aromatické korenie, ktoré sa pridáva do rôznych jedál a nápojov. Najmä v zimnom období je obľúbenou a vyhľadávanou prísadou do čajov, muštov, smoothie, kávových nápojov a varených vín, ktorým dodáva úžasnú vôňu a jedinečnú chuť.
Máte radi smoothie? Na klasické tekvicovo-škoricové smoothie potrebujete len tekvicové pyré z tekvice hokkaido, mandľové mlieko, banán, včelí med, čerstvý strúhaný zázvor a mletú škoricu. No pokiaľ v chladnom období uprednostňujete skôr teplé nápoje, tu je recept na jeden z nich.
Rozmixujte tekvicu hokkaido na pyré, pridajte plnotučné mlieko, javorový sirup, vanilkový extrakt, mletú škoricu, mletý zázvor a klinčeky. Všetko spolu prevarte a ešte teplé tekvicovo-škoricové smoothie nalejte do pohárov. Pred podávaním môžete nápoj dozdobiť aj šľahačkou.
Pri pečení sa škorica používa do buchiet, koláčov, perníkov a sušienok, ktorým dodáva nezameniteľnú arómu. Obohatí nielen lievance a palacinky, ale aj cereálne kaše a ovocné dezerty, pretože chuťovo skvelo ladí s ovocím. A to je dôvod, prečo sa škorica hojne používa tiež pri príprave rôznych kompótov.
Máte radi múčne jedlá? Dobré je, keď sa múčne pokrmy pripravujú z kvalitných ingrediencií, keď obsahujú menší podiel sladidiel a väčší podiel ovocia, aby boli výživovo čo najhodnotnejšie. Pokiaľ aj vy patríte k milovníkom koláčov a škorice, tu je recept na skvelý domáci koláč.
Na lahodný škoricovo-hruškový koláč budete potrebovať 250 g hladkej múky, 2 ČL kypriaceho prášku, 1 ČL mletej škorice, 1 ČL perníkového korenia, štipku soli, 1 ČL čerstvého zázvoru, 180 g masla, 150 g krupicového cukru, 1 ČL vanilkového extraktu, 2 vajcia, 100 ml mlieka a 3 hrušky.
V jednej miske zmiešame najprv múku, kypriaci prášok, perníkové korenie, škoricu, zázvor a soľ. V druhej miske vyšľaháme maslo s cukrom, potom postupne pridáme vajíčka a vanilkový extrakt. Na záver za stáleho miešania prisypeme múkovú zmes a prilejeme mlieko.
Vypracujeme hladké cesto, do ktorého na záver zapracujeme aj dve nadrobno nakrájané hrušky. Cesto vylejeme do formy a pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 180 °C približne 45 až 50 minút. Pred dopečením vrch koláča dozdobíme ešte tenkými plátkami hrušky. Dobrú chuť!