Rakytník je pre organizmus skutočný poklad, ktorý možno uchovávať v čerstvom, mrazenom alebo sušenom stave. Okrem čaju, džemu a kompótu však možno z neho pripraviť aj veľmi výživný domáci sirup alebo olej.
Rakytník rešetliakový je nazývaný aj svätým ovocím. Úžasne posilňuje imunitný systém, uvoľňuje stres a zlepšuje mentálnu čulosť. Stimuluje metabolizmus, zlepšuje trávenie a čistí močové ústrojenstvo. Pomáha aj v boji proti rôznym kožným ochoreniam, pôsobí na pružnosť a priechodnosť ciev.
Pre svoje antibakteriálne účinky patria plody rakytníka medzi najliečivejšie. A keďže zvyšuje obranyschopnosť organizmu, v zimnom období sa hojne používa ako prevencia pred sezónnymi virózami a nachladnutím. Pokiaľ si aj vy chcete pripraviť z plodov rakytníka okrem čaju, džemu a kompótu aj domáci sirup alebo olej, tu sú recepty.
Na domáci rakytníkový sirup potrebujete len čerstvý rakytník a trstinový cukor. Plody najprv umyte a potom odšťavte. Šťavu s cukrom dajte do hrnca, na liter šťavy je potrebný kilogram cukru. Ingrediencie zohrejte a miešajte, kým sa cukor nerozpustí, teplota by však nemala presiahnuť 65 °C. Hotový sirup nalejte do pripravených fliaš a tie skladujte v chlade.
Na rakytníkový olej budete potrebovať 500 g rakytníka a 500 ml kvalitného rastlinného oleja, lisovaného za studena. Plody rozmixujte a zalejte olejom zahriatym na 45 až 50 °C. Uzavretú nádobu dva týždne nechajte na tmavom mieste a každý deň ju pretrepte. Potom olej prepasírujte a skladujte v dobre uzatvorenej sklenenej nádobe.