22. januára 2025

Jedlá a nápoje so zázvorom – recepty

Zázvor je ingrediencia, ktorá dodáva jedlám a nápojom úžasne sviežu a jemne pikantnú chuť. Táto prísada sa najčastejšie používa v thajskej, indickej a čínskej kuchyni, no čoraz častejšie sa objavuje aj v receptoch z našich končín.    

Zázvor – ďumbier lekársky pochádza z Ázie, má silné protizápalové a antioxidačné vlastnosti. Jeho jedinečnú, štipľavo-ostrú chuť, vytvárajú prírodné oleje gingerol a kapsaicín. Čerstvá hľuza však obsahuje aj mnoho ďalších zdraviu prospešných živín – bioaktívne zlúčeniny, vitamíny, minerály a iné.       

Čerstvé hľuzy zázvoru sa s obľubou pridávajú do mnohých teplých a studených nápojov. Horúci zázvorový čaj je populárny hlavne v zimnom období, nakoľko podporuje imunitu. Táto zdravá a chutná prísada sa však celoročne pridáva aj do rôznych miešaných drinkov, limonád a smoothie.        

Máte radi smoothie? Na prípravu lahodného zázvorovo-figového smoothie budete potrebovať len kúsok čerstvého zázvoru, figy, banán, čučoriedky a rastlinné mandľové mlieko. Všetky ingrediencie spolu dohladka rozmixujte a hneď podávajte. Nápoj možno dochutiť aj prírodným včelím medom.        

Čerstvý alebo sušený zázvor sa pridáva do mnohých slaných aj sladkých pokrmov, ktorým dodáva nezameniteľnú chuť. Pridáva sa do polievok, omáčok, marinád, kompótov, džemov a dezertov, do mäsitých aj múčnych jedál. Tu je  recept na lahodné, jemne pikantné zázvorovníky – vyskúšajte!    

Na zázvorovníky budete potrebovať tieto ingrediencie: 25 g mletého zázvoru, 320 g práškového cukru, 320 g hladkej múky, 200 g hrubej múky, 80 g masla, 2 vajcia, 2 žĺtky, 50 g citrónovej kôry, 8g sódy bikarbóny, štipku prášku do pečiva, maslo a hrubú múku na vymastenie a posypanie plechu.

Zmiešame všetky suroviny, cesto necháme hodinu odpočívať a potom ho vyvaľkáme na hrúbku do 0,5 cm. Formičkami vykrojíme zázvorníky, ktoré ukladáme na pomúčený plech. Plech odložíme do chladu na niekoľko hodín, aby sušienky preschli a potom ich pečieme pri teplote 180°C asi 10 minút.