26. apríla 2025

Mnohoraké využitie (ne)obyčajnej čakanky

Čakanka je horkastá, zdraviu prospešná, trváca bylina z čeľade astrovité. Má kopijovité, zúbkované listy a blankytne belasé kvety. Vretenovitý, mäsitý koreň je zvonka sivohnedý a zvnútra biely alebo žltkastý.  

Čakanka obyčajná – cichorium intybus je plná vitamínov, minerálov a iných zdraviu prospešných látok. V súčasnosti sa hojne využíva nielen v potravinárstve a gastronómii, ale aj vo farmaceutickom a kozmetickom priemysle.  

Mladé listy čakanky možno použiť v teplej aj v studenej kuchyni do zeleninových šalátov a iných pokrmov. Z mäsitého koreňa sa vyrába napríklad náhrada kávy – cigória, rôzne sirupy, nízko kalorické sladidlá a podobne.  

V potravinárskom priemysle sa čakankový extrakt používa aj do mnohých cukroviniek a pekárenských výrobkov. Extrakt má vysoký obsah rozpustnej vlákniny nazývanej inulín, čo je cenná látka s prebiotickými vlastnosťami.  

V medicíne sa rastlina na zdravotné účely využíva aj na výrobu rôznych výživových doplnkov, ktoré podporujú trávenie a čistenie pečene. V kozmetike sa čakankový extrakt pridáva do pleťových krémov, gélov, masiek a mliek.

Pri zlom trávení, plynatosti alebo nechutenstve sa odporúča pitie čaju z vňatí čakanky obyčajnej, ktorý podporuje tvorbu žlče a tráviacich štiav. Čaj je plný vitamínov a minerálov, prirodzene podporuje chuť do jedla a detoxikuje organizmus.