Aj vy milujete čokoládu? Striedma konzumácia tmavej čokolády s vysokým obsahom kakaa je pre väčšinu ľudí neškodná a odolať jej dokáže len málokto. A tak 13. septembra môžeme spoločne osláviť Medzinárodný deň čokolády s chutnou nepečenou čokoládovou tortou, ktorú poľahky pripraví aj kuchár začiatočník.
Čokoláda sa vyrába z kakaových bôbov, ktoré rastú v trópoch na stromoch Theobroma cacao. Kakao je bohaté najmä na antioxidanty a flavonoidy. Kvalitná horká čokoláda stimuluje v tele produkciu endorfínov, čo prispieva k znižovaniu stresu a aj preto sú milovníci čokolády obvykle dobre naladení optimisti.
Najvyšší podiel kakaovej hmoty má kvalitná horká čokoláda. Mliečna čokoláda je sladšia, pretože okrem kakaovej hmoty obsahuje tiež mlieko a cukor. Najsladšia je biela čokoláda, ktorá sa však nevyrába z kakaovej hmoty, ale len z kakaového masla, mlieka a cukru.
Horká čokoláda sa nazýva aj prírodné antidepresívum. Posilňuje pamäť a činnosť mozgu, pozitívne vplýva na srdce a cievy, podporuje črevnú mikroflóru a trávenie. Sto gramov obsahuje približne 2100 J – 502 kalórií a pokiaľ radi pripravujete sebe alebo svojim blízkym maškrty, tu je recept na nepečenú čokoládovú tortu.
Na nepečenú čokoládovú tortu budeme potrebovať 200 g sušienok, 100 g masla, 400 g krémového syra, 200 ml smotany na šľahanie, 200 g horkej čokolády, 100 g práškového cukru a lyžičku vanilkového extraktu. Šľahačku, ovocie a iné ingrediencie na dozdobenie torty podľa vlastného výberu.
Sušienky rozdrvíme a zmiešame s rozpusteným maslom. Zmes utlačíme na dno tortovej formy a dáme stuhnúť do chladničky. Pred prípravou čokoládovej polevy najprv rozpustíme horkú čokoládu nad vodným kúpeľom a potom ju necháme mierne vychladnúť.
V miske vyšľaháme krémový syr s práškovým cukrom a vanilkovým extraktom. Do zmesi postupne vmiešame aj rozpustenú čokoládu a na záver vopred vyšľahanú smotanu. Polevu nalejeme na korpus, povrch uhladíme a dáme dôkladne vychladnúť do chladničky. Tortu dozdobíme až keď stuhne.
Stuhnutú tortu pred podávaním dozdobíme čerstvým ovocím podľa vlastného výberu. Na dekorovanie tejto chutnej maškrty môžeme použiť aj šľahačku, čokoládové hoblinky, strúhaný kokos, sušené kúsky ovocia, rozdrvené oriešky alebo jadierka. Kuchárskej fantázii sa vo výzdobe žiadne medze nekladú.