Kukuricu do Európy priviezli Španieli z Ameriky. Táto jednoročná obilnina, ktorá telu dodáva množstvo živín a energie, obsahuje vitamíny A, B, C a E. Z minerálnych látok obsahuje najmä draslík, horčík, vápnik, železo, zinok a mangán.
Kukurica posilňuje mozog a nervy, zlepšuje kvalitu pleti a vlasov, zvyšuje potenciu a redukuje hladinu cholesterolu v krvi. Vyrába sa z nej nielen múka, škrob, vločky a krupica, ale aj cukor, sirup alebo olej. Z kukuričných pochutín si mnohí nevedia vynachváliť chutné pukance, lupienky, chrumky a iné maškrty.
Kukurica siata má široké uplatnenie v rôznych priemyselných odvetviach. Okrem potravinárskeho priemyslu sa hojne využíva tiež v textilnom, farmaceutickom a kozmetickom priemysle. V gastronómii sa táto obilnina s veľkým úspechom používa rovnako v studenej aj v teplej kuchyni, pridáva sa do rôznych a mnohých pokrmov.
Zdraviu prospešná kukurica sa pridáva nielen do zeleninových, zemiakových a cestovinových šalátov, ale aj do polievok, prívarkov, duseného mäsa na šťave, rizota a do rôznych zapekaných pokrmov. Kto uprednostňuje bezmäsité jedlá, ten si z tejto chutnej obilniny iste rád pripraví aj úžasné vegetariánske fašírky – tu je recept.
Na vegetariánske fašírky z kukurice a ryže budete potrebovať 170 g čerstvej alebo mrazenej kukurice, 300 g ryže, 2 lyžice oleja, lyžicu hladkej múky, jarnú cibuľku, čili papričku, strúčik cesnaku, kúsok čerstvého zázvoru, soľ, čierne mleté korenie, petržlenovú vňať, olej na vyprážanie a čerstvú bazalku na dozdobenie (prípadne aj strúhaný syr).
Ryžu uvaríme, necháme vychladnúť a rozmixujeme s kukuricou, múkou, olejom, jarnou cibuľkou, cesnakom, zázvorom, čili a vňaťou. Zmes dochutíme soľou a čiernym korením. Potom vytvarujeme guľôčky, ktoré vypražíme a podávame v paradajkovej omáčke s cestovinami. Na tanieri dozdobíme čerstvou bazalkou, prípadne strúhaným syrom.