22. januára 2025

Chutná hubová polievka 3 x inak

Huby majú viacero zdravotných benefitov. Posilňujú imunitný systém, regulujú cholesterol a hladinu cukru v organizme. Okrem toho majú úžasne nízky obsah kalórií a sú bohaté aj na vlákninu, ktorá významne podporuje trávenie.  

Huby sú jedným z mála neživočíšnych zdrojov vitamínu D, ktorý je dôležitý pre zdravie kostí. Vysoký obsah vitamínov skupiny B zasa prispieva k zdraviu srdca a pokožky. Z minerálov huby obsahujú najmä selén, draslík a meď, ktorá je dôležitá pre nervový systému a tvorbu červených krviniek.

Pokiaľ aj vy patríte k milovníkom húb, prinášame vám tri nové recepty na vínovo-hubovú, zeleninovo-hubovú a dubákovo-šampiňónovú polievku. V chladnom jesennom počasí teplá hubová polievka zasýti nielen žalúdok, ale aj skvelo zahreje. A tieto polievky chutia naozaj výborne – vyskúšajte!   

Na vínovo-hubovú polievku budeme potrebovať 300 g kozákov alebo hnedých šampiňónov, olej, 50 ml suchého bieleho vína, 1 PL hladkej múky, smotanu na šľahanie, zeleninový vývar alebo bujón, cibuľu, strúčik cesnaku, mleté čierne korenie a soľ, čerstvý petržlen alebo kôpor.

Cibuľu podusíme na oleji, pridáme huby, biele víno a vývar, dusíme domäkka. Do horúcej zmesi nalejeme studenú zátrepku zo smotany a hladkej múky, chvíľu povaríme. Na záver pridáme prelisovaný cesnak, korenie a soľ. Niekoľko húb vyberieme a zvyšok rozmixujeme. Na tanieri dozdobíme aj nasekaným kôprom alebo petržlenovou vňaťou.

Na zeleninovo-hubovú polievku budeme potrebovať čerstvú hlivu a šampiňóny cca 200 g, koreňovú zeleninu (mrkvu, petržlen, kaleráb a zeler, množstvo podľa chuti), cca 850 ml vody, 1 PL hladkej múky, ½ PL sladkej mletej červenej papriky, 2-3 strúčiky cesnaku, mleté karí a čili, soľ, petržlenová vňať a cestoviny nite.  

Na oleji pripravíme z múky a z mletej červenej papriky zápražku, podlejeme vodou, pridáme nakrájané huby a zeleninu, dusíme domäkka. Pred dovarením dochutíme prelisovaným cesnakom, mletým karí, čili a soľou. Servírujeme s niťovými cestovinami, na tanieri dozdobíme nadrobno nasekanou čerstvou petržlenovou vňaťou.

Na dubákovo-šampiňónovú polievku budeme potrebovať zmes čerstvých dubákov a šampiňónov cca 300 g, 750 ml mlieka, 250 ml smotany na varenie, 2 PL hladkej múky, 1 až 2 PL oleja, šalotku, čierne mleté korenie, soľ, citrónovú šťavu, množstvo podľa chuti a čerstvý kôpor na dozdobenie.  

Na oleji najprv podusíme nakrájanú cibuľu, potom pridáme hríby a dusíme domäkka. Zmes zalejeme mliekom, ochutíme soľou a korením. Na záver do horúcej polievky vlejeme za stáleho miešania zátrepku (rozmiešaná múka v studenej smotane) a necháme chvíľu prevrieť. Hotovú polievku dochutíme pár kvapkami citrónovej šťavy a dozdobíme kôprom.