22. januára 2025

Jednoduchý recept na slivkový koláč

Zdravá strava dodáva telu kvalitné živiny. Podporuje fyzickú a psychickú kondíciu, imunitu a vitalitu. Racionálna výživa je však bez prirodzených potravín nereálna a ovocie sa medzi týmito TOP potravinami nachádza na poprednom mieste.    

Konzumácia ovocia je pre organizmus prospešná z mnohých dôvodov. Máte radi slivky? Tieto chutné plody jesene obsahujú veľa vitamínov a minerálov, najmä vitamíny C, K, A, E a vitamíny skupiny B, tiež draslík, železo, horčík a veľa vlákniny, ktorá skvelo podporuje trávenie.    

Slivky obsahujú prírodné cukry, ktoré dodávajú energiu a zlepšujú náladu. A aj preto sú v našich kuchyniach veľmi obľúbené. Okrem klasických slivkových guliek a koláčov možno z tohto chutného a prospešného ovocia pripraviť tiež žemľovku, bublaninu, bábovku, perník alebo omáčku.

Slivky možno sušiť, mraziť aj zavárať, pripraviť z nich chutný lekvár, džem alebo marmeládu. V studenej kuchyni sa s obľubou pridávajú nielen do ovocných šalátov, ale aj do lahodných smoothie. Na prípravu smoothie stačí mať poruke len čerstvé slivky, banán, mlieko, med a škoricu.

Radi pečiete? Tak potom vyskúšajte tento jednoduchý recept na slivkový koláč. Na rýchly domáci koláč budete potrebovať iba zopár základných ingrediencií: 500 g sliviek, 200 g hladkej múky, 200 g cukru, 200 g masla, 4 vajcia, prášok do pečiva, vanilkový cukor a štipku soli.

Rúru si vopred predhrejte na 180 °C, plech na pečenie vymažte maslom a vysypte múkou. Slivky umyte, rozkrojte na polovice a vyberte z nich kôstky. V miske vyšľahajte vajcia s cukrom a s vanilkovým cukrom, pridajte rozpustené maslo a všetko spolu zmiešajte.

Na záver pridajte múku, prášok do pečiva a štipkou soli. Hotové cesto rovnomerne rozotrite na plech a poukladajte naň polovice sliviek reznou stranou nahor. Pečte v predhriatej rúre približne 30-40 minút, kým koláč prirodzene nezhnedne. Dobrú chuť!