27. novembra 2024

Overené recepty na vianočné muffiny

Pôvab vianočného pečenia prináša do rodín výnimočné zážitky, keď sa v období Adventu stretnú celé generácie, aby spoločne pripravili domáce koláče na sviatočný stôl – medovníky, zázvorníky, makovníky, orechovníky a iné dobroty.     

Niekto dáva cez sviatky prednosť klasickej vianočke a štedráku, iný domácemu čajovému pečivu. Niekto nedá dopustiť na ovocné a čokoládové rolády, iný na punčové rezy, škoricové košíčky, kokosové guľôčky, vanilkové rožky, medvedie labky alebo na sladké linecké srdiečka s marmeládou.   

No ak práve vy patríte medzi milovníkov muffinov, prinášame vám dva skvelé recepty, ktoré stoja za vyskúšanie. Na ovocné muffiny budete potrebovať 330 g polohrubej múky, 1 vajce, 150 g kryštálového cukru, 60 g oleja, 230 g mlieka, 12 g kypriaceho prášku, 220 g čerstvého ovocia a štipku soli.

Najprv vyšľahajte v miske vajce s cukrom, potom pridajte olej, mlieko, múku, kypriaci prášok, soľ a opäť pomiešajte. Na záver do cesta pridajte ovocie podľa chuti (čučoriedky, černice, ríbezle alebo iné) a zmes prelejte buď do plechu na muffiny alebo do košíčkov. Pečte pri teplote 180 stupňov cca 25 minút.

Pokiaľ máte radšej čokoládové maškrty, na čokoládové muffiny budete potrebovať tieto ingrediencie: 125 g múky, 75 g cukru, balíček vanilkového cukru, 2 čajové lyžičky prášku do pečiva, 100 g tmavej čokolády, 40 g rastlinného oleja, 75 g jogurtu a lyžičku citrónovej šťavy.

Všetky suché ingrediencie – múku, cukor, vanilkový cukor a prášok do pečiva najprv zmiešajte v miske. Potom pridajte jogurt, olej, citrónovú šťavu a všetko spolu opäť premiešajte. Nakoniec pridajte nadrobno nasekanú tmavú čokoládu a zmes rozdeľte do formičiek na muffiny.

Naplnené košíčky môžete vložiť aj do teplovzdušnej fritézy a piecť približne 20 minút, pri teplote 150 °C. Domáce čokoládové muffiny skvelo chutia nielen s kakaom, ale aj so zeleným alebo čiernym čajom. Pre ešte väčší gurmánsky zážitok môžete čaj ochutiť včelím medom a citrónovou šťavou. Dobrú chuť!